Tuesday, December 30, 2008
KORG WAJIB BC NI KALO KORG RASA KORG MANUSIA!
Bbrp hari penulis x online slnjtnya x update blog ni. Buknnya penulis xnk online tp penulis asik menengok tv je. CNN, AL-JAZEERA, BBC. Berita apa lg yg penulis tgok kalo bukan pasal perlanggaran Gaza oleh si Israel laknat. Penulis terasa x mampu nk online. Nk ikut je pkembangan tu. Sambil tgok, penulis menangis. Bkn menangis umpama lakonan dlm filem Rajoo Chacha tp btul2 menangis. Teresak-esak. Sedih amat penulis dgn apa yg berlaku.



Time penulis menulis ni, diberitakan setakat ini sudah 360 org syahid diserang Yahudi bangsat. Yahudi bangsat ni buknnya berani man to man. Dia sergnya gune jet pejuang. Kalo betol berani, man to man guna senjata yg sama la!

Pejuang2 kat Gaza tu xd senjata canggih2. Bom pon buat sendiri je. Entah jd entah x. tapi, diorg x kesah. Diorg berani dan yakin dgn janji Allah untuk memberikan pertolongaNya.

Korg tau x apa sebbnya penubuhan Ooh I See (bukan organisasi sebenar)? Dlm erti kata lain, apa titik-tolak tertubuhnya Ooh I See (bukan organisasi sebenar)? Korg tau x? Ada dlm buku sjrh tp penulis x ingtla buku form brapa. Ooh I See (bukan organisasi sebenar) ditubuhkan setelh blakunya pembakaran masjidil Aqsa pd 21 ogos 1969. Tujuannya kira lebih kurg nk mengembalikan Palestin sbgai bumi umat Islamla.


Tapi, kalo tanya org ramai apa peranan Ooh I See (bukan organisasi sebenar), mesti org akan ckp meningkatkn ekonomi negara anggota, menjalin kerjasama perdagangan, keselamatan bla bla bla. Penulis x kesah nk buat mende2 tu. Bagus sgt. Tp, mslhnya tujuan asal penubuhannya nampak dah jauh sgt larinya. Tadi dalam berita ckp hari sabtu ni akan diadakan persidangan tgempar mengenai isu palestin ini di Jeddah.

Kepala hotak anda Ooh I See (bukan organisasi sebenar) oiiiiii. Dah brapa hari berlaku hari sabtu ni baru nak bsidang? Lpas bsidg tu buat apa? Kuarkan deklarasi mengutuk sergn ke atas Gaza? Mcm la Israel celaka tu heran dgn deklarasi ko wehh.Mana tah mtlmt asal pnubuhnnya. X penah dgr lg ngr2 Ooh I See (bukan organisasi sebenar) ni hntr tentera msg2 ke Palestin.

Penulis menyeru kita bersama memikirkan menda kita boleh buat nk tlg sedara2 kita di Palestin ni. Penulis mintak maafla ckp ni. Penulis agak kecewala dgn blogger2 kolej dalam hutan (bukan tempat sebenar) yg mcm x concern lgsg psal isu Palestin ni. Penulis ronda2 blog bloggers kolej dalam hutan (bukan tempat sebenar) tapi x jumpe apa2 kata2 hatta kt shoutbox pasal ni pon. Mungkin bloggers sekalian terlalu bersedih. Sedih spt penulis hgga x mampu nk tulis psal isu ini. tp, korg kena lwn kesedihan tu. Kene sdarkn seme org psal isu yg blaku ni. Rmai lg org2 yg x sdar psal ni. Org yg lebih sibuk plan nak enjoy kt mana taun baru ni!



Korg tulisla apa2 pon. Copy je artikel mana2. Ni penulis bg dua channel. Byak lagi sbnrnya. Tp, tgokla yg dua ni dlu. Palestinkini n Satuumat. Selain progrm ksedrn ni, penulis xtau apa lg penulis boleh buat. Korg cdg2 la ape mende lg kita bleh buat utk tlg sedara2 kita ni. Jgnla anggap diorg sbg org yg kite x knal yg berada nun jauh di fatamorgana tp anggap mereka mcm mak bapak datok nenek kite sendiri. Nak tgok mak bapak datok nenek kita susah diserg mcm tu?

Soryla. Penulis agak emo. Kalo terasa, penulis mintak maap bebyk ye. Yg pentg, jom kite lakukn sesuatu!

NO MORE PEACE BUT WAR ON ISRAEL!!!
posted by bukannamasebenar @ 10:11 PM  
5 Comments:
  • At December 31, 2008 at 10:34 PM, Blogger ad said…

    Seperti BNS, saya juga turut bkongsi kesedihan ini. Namun, kesedihan ini diharap tidak akan menjadikan kita statik sebaliknya menjadi batu loncatan, satu motivasi buat kita bergerak lebih aktif dan tersusun.

    Di sini saya mencadangkan sebuah program yang ketika ini saya namakannya sebagai Kempen Kesedaran Palestin. Usah risau dengan namanya. Boleh ditukar jika ada yang lebih enak didengar.

    Antara pengisian program yang dapat saya fikirkan ialah kempen kutipan derma, tayangan video mengenai Palestin, tazkirah subuh dan asar mengenai Palestin, Qunut nazilah setiap waktu solat, Nur Jumaat edisi istimewa Palestin. Selain itu, mungkin wakil Aman Palestin boleh dijemput berceramah dan menceritakan situasi terkini di Palestin.

    Bloggers juga dapat memainkan peranan dalam perlaksanaan kempen ini. Mungkin kempen selama seminggu dijalankan dan selama seminggu itulah bloggers bercakap isu Palestin setiap hari di blog masing-masing.

    Kita bakal menempuh minggu-minggu Bangsawan yang sibuk dan memenatkan. Apakata sambil "memrop" (membuat prop) kita ambil peluang berbincang dengan korum yang lebih ramai agar kesannya lebih ramai orang yang concern tentang isu Palestin.

    Sekadar cadangan. Ada cadangan penambahan, pengurangan untuk memperbaikkan lagi kempen ini?

     
  • At December 31, 2008 at 11:32 PM, Blogger Muizz said…

    SAlam..

    Amat bernas sekali ulasan dan cadangan saudara Ariff,selaku Exco Religious SC.

    Sy menyokong cadangan Ariff.
    ICAN pun InsyaAllah sama2 kita usahakan untuk sampaikan mesej2 berkenaan palestin.

     
  • At January 1, 2009 at 6:58 AM, Anonymous Anonymous said…

    assalamualaikum,


    huhhh? ntah la...
    bagi buletin khas isu palestine nih,
    boleh aa amik kat mane2 website pun

    klau kat manchester nih dah berlambak-lambak berita gaza dicirculate, dengan demo hari2, n poster merata-rata,

    hmmm, selagi bende nih tak kene kat kite, kekadang kita leka...

    selamat berjuang

    +lagi, yg semangat2 isu gaza kat sini ramai yg non-muslim

    ingatkan jugak, yg ni bukan saja isu palestine,
    ia juga isu umat islam
    ia juga isu hak asasi manusia

    semoga Allah bantu saudara2 kita yg berjuang di medan gaza
    dan juga kita ini di medan persiapan...

    ayuh, mari bergerak!!!!!


    wallahua'lam

    anas su ma'din :-)

     
  • At January 2, 2009 at 4:31 PM, Blogger S.Y.U.K. said…

    salam..

    tidak menulis entri berkaitan isu palestin, bukan bermakna saya tidak peka dgn isu hangat ini..cuma akhir2 ini tidak berkesempatan untuk online..

    InsyaAllah, saya akan melakukan seperti yg telah disarankan oleh BNS..

    kpd saudara ariff, sepertimana kata muiz, amat bernas cdgn tersebut..

    harap dapat dilaksanakan dengan jayanya..

    kami akan meyokong..

     
  • At January 7, 2009 at 10:54 PM, Blogger muFFin said…

    Minggu lepas sempat tonton al-Kuliyyah pasal Palestin dan Israel. Memang dapat banyak input daripada perbincangan tersebut. Rugi kalau tak tonton.

    teringat satu soalan daripada seorang makcik, berbunyi begini
    "Adakah Allah memilih bumi Palestin sebagai tempat berjihad?"

    Memang menarik soalan tersebut. Dan jawapan yang diberi oleh ustaz memang YA kerana di dalam al-Quran ada menyebutkan mengenai perkara tersebut

    Rakyat Palestin memang nampak lemah di mata dunia barat, tetapi mereka tetap mulia di sisi Allah. Cuma apa yang amat dikesalkan, negara-negara Islam di sekitarnya seolah-olah tidak mampu berbuat apa-apa selain berdemonstrasi kerana dikuasai oleh US.

     
Post a Comment
<< Home
 
 
~PROFILE~
My Photo
Name:
Location: Beringin Valley(bukan tempat sebenar), Dunia(bukan tempat sebenar)
~PREVIOUS POST~
~ARCHIVES~
~DISCLAIMER~
Semua nama yang digunakan dalam penulisan di blog ini adalah menggunakan bukan nama sebenar
~KUMPUL PENDAPAT~


ShoutMix chat widget

~CLOCK~
~CALENDAR~
~VISITORS INFO~

~KYUEM LINKS~
Template by
Blogger Templates