Wednesday, December 3, 2008
DULU DAN SEKARANG
Tatkala penulis menyelak surat khabar, majalah mahupun menonton tv pasti ada sahaja berita2 mengenai “pusat pelacuran ” , dadah, rasuah, buang anak dan sebagainye …hati penulis berasa hiba dan sedih dgn apa yg berlaku skrng..

tiba2 penulis berfikir sejenak…jika dulu kaum nabi lut di azab kerana mereka mendustakan nabi dan melakukan homoseksual namun kini ape yg berlau lebih teruk lg..seks rambang.sumbang mahram,homoseksual bkn shja sesama kaum adam tatapi golongan hawa turut ada…siap dirakamkan lg dan dijual dgn laris bak grng pisang panas di kedai Pak Abu..ini bkan mendustakan nabi lg tp dah mempermainkan apa yg dbawa oleh nabi..

erk...

jika dlu kaum `Ad dibinasakan dgn ribut kencang selama lapan hari tujuh malam kerana mereka takbur dgn kekayaan mereka tapi sekarang manusia yg konon nye moden dan urban bukan shja takbur tapi ujub,riak, semua ada la..mana tak nye bangunan dibina setinggi2 langit...harta bnyk g melancong satu dunia tapi Mekah sekali pun xpnh jejak..zakat pe tah lg nak byr..apbila diminta konon nye duit 2 ckup2 wat sara keluarga..byk lg yg pntng...tidak kah mereka sedar harta yang depa dok bg anak bini makan 2 dari sapa kalo bkn dari Allah..

seram...menakutkan

Jika dulu kaum Thamud yg mahir mengukir dan mempunyai negara yg maju dan kaya dibinasakn oleh Allah sekelip mata dengan halilintar yg kuat sehingga pecah telinga, perut dan usus kerana bersikap zalim dan mengingkari Nabi Salleh tapi org2 zaman skang zalim mengalah kan firaun..

kalau kita lihat balik kronologi kisah2 kaum terdahulu semua nye pd zaman yg berlainan..of course la kan..n semua nye dah ditimpa bala bencana..tapi ape yg berlaku dulu semua nye berlaku sekarang dgn serentak..kalo nk diikutkan Allah boleh je timpa bencana kat kita serentak tiga2 sama mcm kaum2 terdahulu…tapi Allah itu Maha pengasih..diberi nya kita peluang utk bertaubat..tapi sejauh mana kita mengambik iktibar dri cita2 ni semua??. bak kata George Santayana yang terdapat dalam buku sejarah form4 “those whom did not learn history will tend to repeat it”…so fikir2 dan renung2 kan lah..sama2 la kita myebarkan nasihat ini..
sekian sahaja..

peace no war ^-^
posted by bukannamasebenar @ 2:37 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
 
~PROFILE~
My Photo
Name:
Location: Beringin Valley(bukan tempat sebenar), Dunia(bukan tempat sebenar)
~PREVIOUS POST~
~ARCHIVES~
~DISCLAIMER~
Semua nama yang digunakan dalam penulisan di blog ini adalah menggunakan bukan nama sebenar
~KUMPUL PENDAPAT~


ShoutMix chat widget

~CLOCK~
~CALENDAR~
~VISITORS INFO~

~KYUEM LINKS~
Template by
Blogger Templates